Breviksmamma

Breviksmamma

lördag 29 maj 2010

Svar på syndernas gåta?



Man lär så länge man lever och just nu handlar det om synden. Det finns arvssynd, sju dödssynder och säkert en massa andra synder också beroende på vem man frågar men jag känner att jag nog måste sålla lite. Kan bli tungt annars.

Syndare är vi allihopa och i begynnelsen är det tydligen först och främst Adams fel. Här kommer valda delar av svaret jag fick från en av prästerna i Kristensamfundet:

”I vår gudstjänst talar vi om "syndens sjukdom" inte syndarnas sjukdomar. Det är ett annat ord för "arvsynden" som ofta används i kristna sammanhang, ett begrepp som beskriver det faktum att människan ännu inte är fulländad eller enbart god och som inte ska förväxlas med sjukdomar i allmänhet. Vi ser inte sjukdomar som något straff - absolut inte, det har du säkert upplevt på Vidarkliniken! Att vi liknar synden med en sjukdom beror på att vi ser smärtan som det onda förorsakar, samtidigt som vi menar att människan kan lära sig något och utvecklas genom sina fel och misstag, så som en sjuk människa ofta växer själsligt genom sin sjukdom och t o m blir vägvisande, stödjande för sina "friska" medmänniskor.”

Det här skulle kunna bli ett helt ”Tema Synd”. Skulle man kunna göra ett ämnesövergripande av det? SO är väl givet men sedan då? Vrede över misslyckade slöjdprojekt? Frosseri i hemkunskapen och lättja när det kommer till att städa?

För att fortsätt med synderna så kommer här en länk till Svenska kyrkans fina hemsida. Där finns en ”frågelåda” och det finns många kloka präster som svarar på allt mellan himmel och jord (eller ska det stå helvetet där?)

Här kommer en länk till en av frågorna tillsammans med det mycket kloka svaret. Nu handlar frågan i och för sig om analsex men det är fortfarande ett tydligt svar om hur prästen i fråga ser på frågan om synden i allmänhet och därmed även arvssynden.

Varsågoda.

Ur Svenska kyrkans frågelåda.

Fortsättningen i ”Tema Synd” fortsätter troligtvis inom kort.

2 kommentarer:

  1. Kommer det något mer någon gång?
    Maria

    SvaraRadera
  2. Jo, tanken är den. Men jag har ju så mycket att göra....

    SvaraRadera